Thursday, December 24, 2009

last hour

12.51pm,25 December 2009..
an hour before im out from Malacca

thanks EVERYONE for giving me EVERYTHING to achieve my dreams
.
.
.
.
.

im gonna miss EVERYTHING

Tuesday, December 22, 2009

mari relax

salam.

skrg gah pk adekah patot change layout blog? tp kang berat and mcm serabot. but, kang bosan lak. rasanya harus change lah,still finding layout yg suitable. sy ni pon bukannya update all the time, just sharing valuable moments with the readers a.k.a friends :)

since im moving to the next phase in life (after degree). so,im thinking about:

1. keje or masters?
2. konvo nak pki baju ape? kaler da tau dah..
3. lebihkn senyum atau x? coz bile sy senyum always org ckp sy friendly. tp bile sy wat muka biasa org ckp sombong? which is good or bad?
4. teruskn qiraat or not?
5. amik lesen!! HAHA. Im 22,and i xde lesen.BRAVO!
6. cmne nak kumpul duit sendiri? nape TABUNG tak berfungsi?
7. ape hadiah birthday adik pmpn umo 20?
8. bersedia nak kene bambu dengan makcik2 pasal takde BF and stuff. eh,kan da ade skim jawapan kat post lepas..great! selesai..
9. jupe doc gigi sbb sem ni asik skip appointment dia je. sukati kn sy ni..ish ish
10. haaa...appointment ngan kwn2!! semua lak nak jupe,kwn skola rendah,skola menengah, matrik,university pon ade..haha. kene susun jadual...

setakat ni tu jelah.post kali ni kita CHILLL and kenali "Zakiah Zazli" :)


Number 1 : "Zakiah Zazli" sgt suka pantai. SGTT yg tak perlu di jelaskn lagi. haha. hitam tu bukan satu masalah coz "Zakiah Zazli" tak byk songeh. alalaala pantai :D comel x kasut sy? :P


Number 2: "Zakiah Zazli" kagum sgt kat org yg hafal quran. HUFFAZ IS THE BEST!! lagi2 budak kecik2 dah sedar nak hafal2 ni..(jgn tny mana sy dpt gambar ni..haha)


Number 3: "Zakiah Zazli" suka sembang dengan bestie. ni laily,bestie. xkn nak letak semua org punye muka kn,jadi laily ni kira sbg wakil lah..hehe


Number 4: "Zakiah Zazli" suka mkn. suka SGT. "Zakiah Zazli" boleh mkn and mkn and mkn..



Number 5: "Zakiah Zazli" xtau nak upload ape dah coz "Zakiah Zazli" nak pegi beli beger. lapa..HAHA. number 4 betul kn?





"Zakiah Zazli" ckp tata semua :D

Friday, December 11, 2009

sila kawin.

class for degree kat MMU baru je abis.sketch je tinggal. macam xsangka je sy dah abis degree. alhamdulillah.actually xla abis degree,sbbnya xpekse lagik. 3rd week bulan ni exam final. final untuk segala finals yg ade.cm xcaya je.sy zakiah dah nak abis degree? ape tu degree? satu kursus pengajian peringkat tinggi and xsangka da nak abis. tadaa~

org tny.zakiah lepas ni buat apa pulak.nnt kawin jemput lah. tu soalan yg selalu ade pd kwn2. xkira lah kwn jenis cmne,semua pon tny. well, if it was easy leh la kawin anytime anywhere kn.
actually kawin easy je if people follow apa yg allah ajar lah. choose agama then kecantikan,harta dan kebijaksaan. if we have all 4,the BEST lah! but Allah kata kalau xde all 4, then at least u have agama. that is what i believe.
kalau nak tutup mulut org mmg la ssh,org akan ckp..for example: (red is the question, yellow jawapan yg kasar atau ketika pmpn sedang geram/tertekan selalunya lah.tp xsemua cmni..ni apa yg sy mostly dengar je. hijau ialah jwpan org yg mls nak layan)

1.nape pilih Mr/Ms ABC?

-sy punye suka lah. sibuk je, awk ade kaitan apa dengan sy? sila jawab skrg.
-dia melengkapi sy..(skema gile.haha)

2.Mr/Ms ABC xsesuai dengan awk?

-sesuai ke xsesuai bkn awk yg kawin dengan dia. awk tuhan ke tau sesuai ke xsesuai? dlm hati mana awk tau judge? jgn sukati judge org k.
-redha je..( haha.tetibe pasrah lak)

3.Mr/Ms ABC cm terpesong je..dia tu smyg ke x.cm xbetul je?

-kalau dia xsmyg dah 3 ribu tahun yg lalu lagi tinggalkn dia.msti lah dia smyg,tgk org lah. laki xsmyg bkn leh kawin pon,xberguna pada masyarakat,agama and negara.
-smyg lah,apelah..

4.xde org lain lagi ke?

-nape?sape awk nak tentukn sy kawin ngan sape?sape awk nak bising2. sy punye suka la nak kawin ngan mat rempet alim pon.
-nape? sshkn awk ke kalau sy pilih dia?ish ish ish..(tetibe emo)

5.hodoh lah Mr/Ms ABC?

-kau lagi hodoh.pegi tgk cermin boleh x?
-xbaik ckp cmtu lah,cm la awk cantek/hensem sgt..xbaik la. kalau ensem/cantek pon hati awk xsemestinya sebagus rupa awk.kn? (tetibe lagik panjang jwb dari warna kuning.haha)

6.dia xsama taraf dengan awk lah?

-ada masalah ke sama taraf ke? manusia sama je k..jgn judge sukati2 boleh?
-sy bkn kaya atau alim mana pun..jadik xlayak la nak demand lebih..(tetibe!haha)

7.awk lagi pandai dari dia lah?

-aah.mmg lagi pandai dari dia? kau sape? elbert ainsetain ke nak kata sape pandai sape xpandai? oo..igt science je pandai,asik2 science je pandai..amik science tp dpt C pon pandai jugak eh? sape yg letak guideline science pandai ke x? kau letak? kalau science tu pandai sgt nape PM negara2 mostly bukan science?tlg la jgn ade 3rd class mentality. .
- semua org ada kelebihan masing2. sapa kita nak ckp sape pandai. bg sy,allah saja dpt judge.. (haaa..jwpan ni sy setuju.hehe)

8.awk lagi cantek/hensem dari dia lah?

-aah.ade masalah? kalau aku kawin ngan org hodoh pun ade kaco idup ko?
- xlah.,.semua pun biasa je.alhamdulillah dengan rupe semua org,xelok ckp mcm tu.Hmmm.

9.Mr/Ms ABC tu lulus SPM je..awk nak ke mkn kepala ikan je?

-aku punye suka la nak mkn kepala ikan ke kepala ikan bilis. xphm tul lah. ko tu SPM xlepas tlg la jgn bising ok.
-rezeki kat tgn Tuhan.kalau ssh maka sshla,kalau senang maka senangla.alhamdulillah. asalkan hati xresah ok lah..

10.Mr/Ms ABC xde duit,nnt xleh naik kereta mahal2..umah besar2?

-ade masalah? aku tau la ko concern nak soh aku naik kete besar. maseh concern. lepas ni leh tny nape aku xkawin ngan bill gates je.
- xde masalah.

11.bile nak ade GF?BF?

-sukati la nak ade bf ke x.sibuk je tny nape? tlg jgn tny soalan cmni kat pmpn umo 22-27 yg bujang k.kang silap ade kes tekwando lak.
-haa..ni hal peribadi. tlg jgn langkau sempadan "peribadi". maceh :)

12.dah ade "org" ke?

-org ape ko nak? org itam ade,org putih ade,muka cina ade, muka jepun ade. pilih2..
-kalau ade nnt sy bgtau..(jawapan standard)

13.nape xde "org" lagik?

-sbb semua org perangai mcm ko,mulut laser tny 13 soalan ni.pasal tu xde org yg suka kat aku,and aku pon xsuka kat org cmni.
-sila refer jwpan soalan number 11 :)


tu la soalan2 cepumas dari mulut2 laser org2 yg bernama manusia. yg reti kondem je, xde nak menyokong ke..kata "im happy for you" ke..semua tu contoh semata2 je..tp berlaku pada zaman skrg ni. org skrg tau nak jeles..jeles je memanjang..

bawak2 lah bertenang k..
cukup2 lah fitnah2 k..
rosak abis sahabat jadik xberckp..
suami isteris bergaduh teruk..
stop k..

sy rasa,nak bg cadangan kat kerajaan lah. semua manusia yg beragama islam kat malaysia ni. lepas SPM..sila pegi kursus "TAK FITNAH,TAK JELES dan AMALKN ISLAM"

tajuk mcm best.haha.

ssh tul nak explain satu persatu kata org2. islam for what sy phm and belajar is easy. people are making it complicated. culture lah,adat resam lah..some adat resam ok lah..boleh diterima.but some macam menyusahkn.ade plak yg mcm terpesong.ni leh menyebabkn "KERUNTUHAN AKIDAH" ok...serious matter ni. macam mana maksiat xberleluasa? nak kawin pon kene susah payah?ikut apa yg allah ajar senang je. tp skrg kene la pk pasal economic condition lah gak. tp jgn la pk teruk gila..yg bg rezeki tu allah..

xsemestinya kaya skrg kaya selamanya dan xsemestinya fakir sekarang fakir selamanya.remember that.

its easy but people make it hard. its only two steps but people make it more. people, stop making it complicated. its islam,its easy.

Wednesday, November 18, 2009

hampir gudbai MMU

buat esemen byk sgt,dengan meeting and mcm2 lagik buat sy pening kepala saja.tp student life mmg cmni kn. bak kata nisa.."enjoy your student life!!"... this is my last sem here in MMU. cukup la buat penambahan,perbincangan dengan madam zaharah(coordinator marketing) td sgt membantu....bincang2 pastu gelak2..haha..relationship dengan madam sgtlah berharga.ya madam,sy akan keep in-touch dengan madam..jgn risau ye :D

sem ni byk sgt sy balik umah..boleh nak kata every weekend! seronok duk umah..sapa yg xseronok duduk rumah kn? maybe org2 kat umah da bosan tgk muka sy..but sy xbosan tgk muka mak sy ^_^ balik umah sembang2 ngan mak mmg best. xde rasa tekanan mental or fizikal.. (ade ke org buat tekanan fizikal kat sy?haha) mental je..mmg menguji kesabaran..ckuplah kat MMU melaka ni. skrg nak buat keputusan nak buat MBA or Mphil. gah pk..kene pk betul2..nnt menyesal lak..

its time to go home!

student life mmg tip-top!!
mmg mengembirakan most of the time!
part sy paling suka kalau in-campus ialah masa kelas :D
masa out-campus lak..apa lagik..CAMPING!!
sy suka sgt camping..God,mmg akan rindu sama camping,..waaaaaaaa

SAYA NURUL ZAKIAH MENGAKU SUKA CAMPING!!!HAHAHA ^_^

pasni xkan nak gi camping ngan mak kot..haha
mak nak ke pegi camping mak?? (mak sy baca blog sy..haha)
satu lagik sy akan merindui (merindui..punya la skema..) ialah surau!
best....
sy ulang BESTTTTTTTTTTTTTTTT..
kat umah ssh cikit nak gi surau..coz byk bangla..
takot la plak memlm ngan bangla..
apa2 pun..konklusinya..selain kelas,surau adalah tempat kedua terbest kat MMU.haha ^_^

sy xnak cite "perpisahan" bebyk dulu..coz nak sambung buat esemen..

this video is for my mom..thanks mak for reading my blog!! love u ^_^ this is for you..

Monday, November 16, 2009

useless

sy sudah bosan..

bosan dengan kwn2 xguna (haa..amik..)
dengan petama kalinya sy bercakap bahasa yg xsopan iaitu "xguna"..

bosan dengan penipu besar, org yg berkwn dengan penipu besar,segalanya yg ade kaitan dengan penipu..,pastu org yg bajet bagus (tp bajet bagus leh sabar lagik..), pastu yg kat umah pki tdg pastu kat MMU nak naik bus bkk tudung tetibe (td sy nmpk atas bus), pastu bosan dengan manusia yg xreti nak hargai kwn, manusia yg xreti nak mintk maaf bile wat salah..alasan dia segan. pastu yg paling xleh terima ialah xnak kwn ngan sy sbb sy baik sgt. baik sgt?? jadik xnak kwn? astagfirullah..apela.pastu bosan dengan manusia2 yg suka berfantasi pelik2 and xsedar yg diorg dialam nyata..fantasi la sampai bila2 sorg2..sy nak jalan dulu.

balik2 dak maahad jugak yg ngam ngan sy. sy berkwn dengan org sbb peribadi yg mulia seorg kwn bkn sbb harta..kalau nak main harta xde sy nak kwn sapa2 pun. konklusi sy:

"budak berlatar belakangkn agama (yg tahu apa tu ikhlas, bkn yg skola agama sahaja) yg tahu menghargai kwn and tahu apa itu ukhwah"

muktamad.
sy dah bosan.

(at one of the mosque nearby KlCC with one of my 7 wonders ,alhamdulillah ^_^)


p/s: susah nak lupekan kenangan yg indah,tp jika pengakhirannya memudaratkn..lebih baik dijauhkn..terlalu byk peluang sudah diberi..people change,i change..but change to become someone better..kalau nak jadik someone worst..jadik la sorg2..mls nak lyn dah..sape yg rugi? pk la sendiri..semua Allah da bg kat depan mata..yg baik ikot,bukan buang..

Monday, November 9, 2009

buruknya~

buruk nak mati? msti terkejut ape bende tah hang ni..ape bende tah yg buruk.hahaha..yg buruknya skrg ni ialah tulisan sy. ssh betul nak maintain tulisan yg sama...bile gembira tulisan jadik gemok..bila nak cepat tulisan jadik leper..igt buat pancake ke kejap gemok kejap leper.hahaha.. gelak sapik gelak!! hahaha (mcm la si sapik baca)

masa kici..tulisan sy bulat2..bajet power lah wat tulisan bulat2.haha..pastu bila besar ckit tulisan jadik cm menyambung2..org kata cantek tp sy rasa biasa je. haritu kene tegur dengan Haizal ( supervisor training)..dia ckp "nurul..nurul ni budak marketing atau budak medic? ni tulisan mcm budak medic..salah apply tempat keje ni..hahah" dia gelak pulak. kalau sy leh jadik doc wpon sy xmau sy leh je apply memandangkn "tulisan doc" sy tersgtlah hebat bak kata haizal..tetibe perasan layak jadik ak medic..hahaaha,tp sy rasa kalau sy tulis..nurse pon xphm apa sy tulis.hahaha..cian kat patient lak..jadik sy dengan rela hati melepaskn jawatan untuk menjadik doc..(padahal xapply pon sbb dari form 3 amik akaun sampai ke matrik)...

skrg sy amik subject "supply chain management".. ade kira2..sy dahla xberapa power kira2..tp amik gak akaun masa matrik.apelah. ok..cmni cite, subject ni ade main kira2..calculation lah. sy rasa sy xreti tulis number elok2..jadik cm tulisan ape je. number 6 mcm hurup "b"..alaaa....mcm mana ni.

masa kat skola dulu..ciku english ckp "why ahhh nurul, your "r","u" and "s" is all the same"..
hahahaaha..nak buat mcm mana,dah tulisan chek pusing2 mcm laksa..nape tah tetibe ckp bahasa kedah lak semenjak ni. haha..

skrg masalah terbesar sy ialah tulisan sy. jdik sy xtau nak buat macam mana..baik sy taip guna komputer je..kalau kat blog ni guna tulisan tangan msti sape2 pon xnak baca..sy sendiri pon xphm tulis ape. apa la hang ni nurul..

xpelah..disebabkn tulisan sy buruk dah sy rasa sejuk sbb melaka hujan buat julung kalinya (skema ayat...haha) jadik layankn video2 ni..video2 kebanggaan budak usrah. (kenape tulisan buruk n sejuk harus tgk video? mcm xed kaitan je.hahaha..) xpe2 kita layannnn...

ni montaj "institusi usrah" yg tercinta! haha



ni lak "biro dakwah n tarbiyah"..biro sy sejak mula lagik ^_^





Sunday, November 8, 2009

the angels :)

Ni adalah nama malaikat yang ada di Al-Quran maupun di hadis nabi dengan jumlah sepuluh malaikat yang harus kita ketahui nama,pekerjaan diorg or tugas diorg. Jumlah malaikat sebenarnya tidak terhitung jumlahnya..byk sgt. tp Allah soh pi hapai 10 only. Malaikat diciptakan oleh Allah SWT from cahaya atau nur yang diciptakan Allah hanya untuk menyembahNya tanpa memiliki hawa nafsu seperti layaknya manusia dan setan yang terkutuk.

1. Malaikat Jibril memiliki tugas menyampaikan wahyu dari Allah SWT.

2. Malaikat Isrofil / Izrofil memiliki tugas untuk meniup sangkakala penanda hari kiamat telah tiba.

3. Malaikat Izroil / Isroil / Maut memiliki tugas / bertugas mencabut nyawa.

4. Malaikat Rokib / Rakib / Raqib / Roqib memiliki tugas memcatat segala perbuatan amal baik atau kebajikan seseorang, our deeds.

5. Malaikat Atit / Atid memiliki tugas / bertugas mencatat segala perbuatan buruk,our sins.

6. Malaikat Mungkar / Munkar memiliki tugas menanyakan seseorang di alam kubur mengenai segala perbuatannya semasa hidup di dunia.

7. Malaikat Nakir memiliki tugasmenanyakan seseorang di alam kubur mengenai segala perbuatannya semasa hidup di dunia. Sama dengan job malaikat Munkar

8. Malaikat Mikail memiliki tugas memberikan dan menyampaikan rezeki

9. Malaikat Ridwan memiliki tugas menjaga pintu syurga

10. Malaikat Ridwan memiliki tugas menjaga pintu neraka or hell..

Tambahan malaikat berdasarkan kitab suci Alquran :
- Malaikat zabaniyah / zabaniah : 19 malaikat penyiksa dalam neraka
- Humalatur arsy : Empat malaikat pembawa Arsy Allah SWT


adalah termasuk dlm RUKUN IMAN iaitu kepercayaan pada malaikat. jadik WAJIB tahu..
cmne nak caya kalau xtau nama dia and apa tugas diorg. jadik sila hafal ye adik2.haha..



seriously...pegi hafal.

Tuesday, October 27, 2009

rumet i,jgn jeles

todei is bloken inglish dei. dis is mai las sem, ebely sem is mai las sem.hahaha.no! dis is mai las sem..conpem olredi.todei i want to tel u ol abaut mai neiw rumet. memula i saja balik lmbt..dah kenape ckp malay lak.

pes op ol i balik lmbt coz i wantet to se ho is mai neiw rumet.haha. i tot she is dos taip dat laik two huha and laik two make nois.but three dei's hier,i realais dat she is wandepul!
deis las piew sem heir,i realais dat God had granted my wis to hav rumets wit gud atitiut en dat hav gud manners. :) mai rumet is kinda bizi wip her boipen but she stil has time two joke araun wip me en ajak i mkn2,but segan lah. i kan shame shame.hahaha.

she prei ol de time,sop spoken, prenli, and she steis in damansara two! haha. wi kan go bek home together,easy maa..
mai prens in mmu xde la byk sgt.haha.coz i did not aten de orientasen and paundesen..bak kata my mom "cian nurul xde geng" hahaha.

wel, sumtaim i peel loneli but i kan addep wip it.
i hep a gud pren,nedi..but she's kinda bizi wip her boipen lately,nebermain i undeseten. do dei hap orientesen for masters? hahaha.i wan two juain. hahaha. back home,i hep mai own geng and wanderpul kakak's..mai mom is basically one op mai bespen so,she's mai geng two!! ^_^ so i don care dat much here :) but for prens that ar stiil mai prens heir,i apresiate beri much :D :D beri beri mach ok!! ^_^

i hop dat dis sem,ebelitiin will bi jus pain :D
tenks por redin..shake hand.
babai


"sunyi jalan menuju allah,mengamit hati mencari teman,indah jalan menuju allah,jika teman seperti khadijah..masih ada lagi" :)

p/s: missed the good old days..

Tuesday, October 6, 2009

thanks korang

budak2 ni semua dtg melaka dtg jupe after diorg gi seremban,diorg wat keje gila dtg melaka pukul 12 tagh mlm baru sampai ok..masyaallah,nak ckp terima kasih macam xcukup je.ckp thank you mcm cikit je..ckp jutaan terima kasih pon cikit gak..haha,terharu sgt nih..
thanks sgttttttttt korang coz dtg melaka jupe...terharu sgt ^_^
mcam xsangka lah korang leh dtg melaka..dahla pkul 1230am lak tuh sampai melaka!
pastu 2 lebih dah bertolak balik KL..msti penat sgt kn!!


terima kasih semua..!!!!!!
i really don't know what to say..thanksssssss!!

nisa..ur a true friend..masyaallah,love ya!
may Allah bless you!!
^_^


i took this picture from anya's FB..

korang kat MELAKA ok!! hehe


friends from KL to seremban to melaka in the middle of the night ^_^



nisa comel, i labiu :)

Saturday, October 3, 2009

bukan senang ke syurga..

kekadang terpikir..kenapa ade perbezaan antara org yg alim dan org yg biasa? kenapa ada yg "kene" jadi org alim dan ada yg "kene" jadi org biasa?kenapa xbole jadi org alim semuanya? sedangkn kita da tau quran itu benar..kita dah tahu tuhan itu Allah,mengapa masih ada yg tidak mahu menjadi alim? sedangkn "alim" yg sy sebutkn alim iaitu sealim2 manusia pun tidak dpt melawan alimnya nabi serta para shabatnya,keluarganya dan pengikut setianya sehinggakn berlaku pelbagai pengorbanan yg bila kita dengar rasa tersentuh sgt. kenapa tersentuh hanya untuk seketika?

mcm ni lah, kita tgk..zaman skrg ni kalau kita smyg 5 waktu,pakai pakaian yg alhamdulillah mengikut kehendak syarak, dan sentiasa mendekatkn diri dengan Allah sudah dikira alim..atau teramat alim.betul x?ade yg kata extrimis (sy pon xphm apa yg exkrimisnya jika kecintaan pada agama adalah pada tahap tertinggi,lainla kalau gi bom2 tetibe..)..pernah x tertny pada hati,kenapa tidak menjadikn fatimah az-zahra sebagai contoh,khadijah sebagai contoh?

padahal itu antara contoh muslimah yg terbaik! mereka juga manusia..bkn maksum! kenapa kita xboleh jadi cm2? adakah sebab bila kita pki tdg labuh xsesuai dengan diri kita? nmpk xhot..nampak xfasionable?? ada sahaja pakaian yg cantek tetapi memenuhi kehenak syarak..benar tidak?

sy xlah hebat mana..bkn sesiapa pun nak berbicara tp ini pendapat dari hati sy..tu je.
sesetgah org takot dengan org yg pki labuh2..konon2nya semua org yg pki labuh2 hiprokrit..padahal sorg je kenalan dia yg hiprokrit nak kepoh satu dunia merosakkn reputasi org yg berpakaian labuh dan menepati syarak.come on la..think!!

cukupla "menolak" islam..

kalau xnk pki pakaian yg sopan..xnak smyg 5 waktu,xnak ikot apa yg disuruh..nape mengaku islam? sbb nak masuk syurga?igt sng ke masuk syurga??layak sgt ke..

kalau ulamak, para mua'lim berusaha siang mlm..smyg xberhenti2..zikir xstop2..menjaga pandangan,menjaga segalanya lah..sapa kita nak dibandingkn dengan diorg (ayat yg selalu dengar.."sapelah kita nak dibandingkn"..abis nape xnak berubah kalau dah tahu??)...
kalau diorg berusaha mcm nak rak sebab nak dptkn keredhaan Allah kenapa kita x?? xnak masuk syurga ke?

kita xnak ke masuk syurga??
xnak mak ayah kita masuk syurga??
xnak keluarga kita masuk syurga??

igt sng ke nak masuk syurga...
igt sng sgt ke......

renung-renungkn lah...tp jgn takat renung je,amik tindakan...mulakan perubahan..cikit demi sikit lebih baik dari xberubah langsung..nabi pon ckp sia-sia hidup jika dlm sehari xde perubahan yg baik yg telah dilakukan~

bagi sy..jika sy dan kedua ibu bapa serta keluarga dan org2 yg sy syg dpt masuk syurga..itu adalah bende yg paling membahagiakn..moga ianya menjadi kenyataan..amin~

setiap perubahan adalah perkara yg sukar..pasti ada yg menentang..pasti ada yg membantah..tp menjadi seorg syuhada dlm memperjuangkn agama allah adalah benda yg paling indah~

redha Allah yg dicari...hanya 1 yg hakiki..


Thursday, October 1, 2009

happy days :)


haha..rmi org tny soklan ni kat sy msa musim exam ni:

"tak exam ke?nape hepi je?"
"exam ke xni? muka bahagia jeee"
"zakiah tak exam ke!!!!!!!!!!!!!!! kenape muka xtension?"
"ni kenape hepi sgt ni?"
"awk,nape awk senyum je?"
"nape gembira sgt ni?haha"
"sy tgk muka awk senyum sy pon nak tersenyum gak"
"senyum lak diaaaa"

well,xkn sy nak sedih lak wpon sedih gak kekadang.tipu la xsedih..tp hepi pon ade.haha.alah, senyum je xrugi..bak kata abah sy,wat ape nak sedih2..
sy pon rasa cm2..cm rugi je masa sedih2..lagi2 untuk bende yg xberfaedah.tul x?
jadi mari senyum!!




tips: bile sedih MAKAN...bila hepi lak MAKAN gak! hahah..sila senyum!! ^_^
gosh..missed my mom!!

nah layankn lagu ni..haha..lagu ni untuk EVERYONE!! ^_^




Tuesday, September 29, 2009

penat la weh

im trying to accept something. its this true?
should i go and ask again for the reason?
why i am always the one that ask?
maybe i should just start to fly my wings and go far enough
to the city of acceptance.
hoping that it couldn't end here but Allah! its going to end..
so am i here to blame?
after such efforts that i had done to retain?
im not the kind of person that point fingers to anyone..
should i follow what others say and just go on with life..
well.. this is what life is!!
dang! such a misery~

Sunday, September 27, 2009

exam

sorry korang sbb lama da xupate.bkn nak buang blog ni.tp asik sibuk je.(salah satu kesebokan ialah sibuk ngan facebook selain duk stadi ,nama pon pelajar) hahahaa.add la kat facebook k?email cm biasa je: nakmaksaye@yahoo.com
sy ade exam final sem ni.tp igt nak extend untuk lagi satu sem coz nak settle beberape bende dengan FBL for masters and nak amik one or two subjects.tp xtau lah lagi,xconfirm..coz ikutkn da abis da..

ni exam schdule sy bagi yg duk tny byk kali :P asik2 tny bile exam.haha. 100 kali bgtau da sapik oii..

global/international marketing 28/09/09, 2.30pm
international business 29/09/09,2.30pm
arabic communication 03/09/09,9.00am
treasury management 05/09/09,9.00am

ade 4 subjects tp masih bergembira.haha.mak sy ckp wat pe nak buat muka sedih n tension abis rosak muka naik jerawat...kita gak rugi..mmg rugi..haha ^_^ bg sy org yg moody ialah org yg selfish n xreti jaga perasaan org lain..and sy xsuka org cm2..pasal tu kwn2 sy jenis yg suka senyum ^_^

alhamdulillah da study most of them before raye,arabic belom lagi..
treasury lak ade cikit complikasi sbb sir asyik xde pulak dah.

apa2 pun.sy harap semua mendoakn sy spya boleh buat yg terbaik.

lepas abis exam ada masa terluang sementara menungu rakan2 nak abis pekse..sbb lpas tu nak sambung raye lak.xpelah,sy upload satu gambar untuk sementara waktu..(gah tgu nad mandi,nad tu osmet..sbb nak gi lebri) lepas abis exam sy cite pasal raye n ade byk gambar raye yg best2.. ^_^


p/s: kenapa org perlu terasa dengan blog sy padahal sy xde tujukan apa2 kat sape2 pun? ni blog sy..sy tulis apa yg sy suka..ni pon sy jaga tatabahasa sbb sy org islam,sy cube beri the best..untuk pembelajaran,pengajaran juga hiburan..itu niat sy..,

kalau ade kekurangan pada diri sendiri,ubah lah..kn untuk pembelajaran,pengajaran dan juga hiburan..wat pe nak naik angin n wat terasa hati tetibe?ubah la..semua pon slh,xphm tul~



yang baik itu dari allah dan yg buruk itu dari kesilapan manusia..wabillahitaufiq walhidayah..assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh :P (mcm bunyi penutup majlis masa usrah je..hahahahah)

Tuesday, September 8, 2009

i made a day..

it will be such a nice day if i could run on the beaches..the soft and crispy sand would just melt beyond my fair skin that i thanked God for. with the bright sunlight a step from my head, with the wind that just wipes away all the fears..it would be so perfect. not thinking about the tan that the sun would cause.

life,such a headache.

mistakes,changes that we had never even realized. one should just shout loud to my face if there are mistakes that occur.im the type of person that listens to everything. a friend of mine once told me that i was like the ocean..i hear everything and i know how to handle it by not going with the but rather thinking of steps to be done ..like the ocean,i swallow everything and dust out the bubbles that are not in the guidelines written in the holy Quran.

well enough problems for now. i have a new story,on what i did today.

i practically wasted 2 hours in a car. hahahah. the story begins when i had just finished my class which started at 4pm and ended at 4.15 pm,i came at 4.05pm which i had only sat for 10 minutes before the class was dismissed.hahaha. after class..on my way back,my housemate text me and she said that our new housemate invited us to go to maydin..so we agreed. and planned that after going to mydin to by some groceries, then we're going to the bazar ramadhan to buy some FOOD!!!!!!

they first said that the bazar was at I-Relax which was nearby our campus, but then they said that they wanted to bring us around malacca and have a look at the bazar ramadhan at P.Puteri which was a thosand mile far away...me and my housemates just looked at each other and puffed...

when we reached the beach where the bazar was situated. i saw an old couple selling "nasik berlauk"..they were around the age of 65. when me and my housemates bought rice from her/them and she said to us softly that she had a child...


nape tah mls nak cite dah..tetibe ngantok.hahahahhahhhahaa...

she said that she had a child about our age, same like us..her child went to futher her studies in university and had married a guy. it was their only child..and she kind of missed her..

the thing is, i was thinking...

"why on earth are they selling food in the middle of the road under the hot sun when they should had been resting at home peacefully??"

i dont know there real story behind those curtains but i do believe that they should be resting at a certain age and not selling something in the middle of the road hoping that people could buy and they could use the money to go on with life..(sedih x?sedih gilaaaaaaaa tau)

Oh God,i don't want to see those eyes of tears again as i am not strong to say a word..
may ramadhan bring them happiness...
may Allah give them protection and love to lay on..
they need love..that is what they really need!!

the long ride gave us a lesson..which actually was a reminder from the All Mighty. thank GOd.

-the "lampu raya" at my apartment-

ade cina tu ckp "wahhhhhhhh..so beautiful!" pastu lari bawah meja bajet org xnmpk dia..hahaha

Wednesday, September 2, 2009

keni roges

semalam sy xmain jual2 puding sbb pegi berbuka kat kenny rogers mahkota parade..sonok berbuka mkn luar..hehe,suka tul ^_^ hehe.sory la semua sbb jarang da update.duk sibuk nak finals pastu ade business lak,pastu ade facebook pulak. sonok ade facebook..hehe sbb gah bela katak nama de "nyet" :p lpas berbuka posa..kitaorg jejalan jap..pastu beli eskrem n ape2 yg patot pastu balik..kang kalau duk lama2 kat kedai abis semua duit gi shopping plak..dasat tul..

menunggu makanan nak bkk posa..tukang yg amik order tu muka masam mencuka..apa kene tah dia..memula nak ckp nape wt muka cm2..tp xpelah,dia posa kot..(bknkah kitaorg pun posa ke? muka ceria je...apelah kak tukang amik order)

dengan nad yg suka amik gambar.75% gambar kat kenny rogers ialah gambar nad..hahaha. mls la nak edit gambar jdai kalau xcantek sory lah ye :P ..baik wat keje lain.penat.

fara yg dah tgk mknn tu lamaaaaaa.....lagi lama lagi la lapa...

ni dish sy ^_^

ni dak fara ^_^

ni nad lagik..sebenarnye nmpk x gambar kat blkg tu..nak amik gambar sir..dia gah dating dengan student MMU..hahah.kantoi la sir..

nak tgk lagik..sila tgk kat facebook.. ^_^ hehe
selamat berbuka posa nnt
^_^

Wednesday, August 26, 2009

ceria duka ramadhan

ramadhan kali ini agak sunyi berbanding ramadhan sebelom ini. sunyi dari hati, bkn dari segi riuh rendah org memekak nak beli mknn bkk posa. berada di sini seorg diri amat membosankn lebih2 lagi kwn2 seperjuangan dan abis sem yg lalu. nasib baik org masjid masih ada memandangkn kebykn dari diorg dak engine jadik diorg ada lagi 1 tahun disini. ketiadaan rakan baik menyebbkn keadaan makin sunyi, rkn2 byk da grad..fuhh,terasa seperti ada kekesalan dihati bila extend walau 1 sem disini. astagfirullah~ ramadhan tahun depan pasti indah.sabahat2 (7 wonders) sy ada, kakak2 sy ada..,rkn2 baik sy ada..semua ada disekeliling sy. tidak sabar nak habis sem ini..tinggal nak stadi untuk finals then thats it. khallas! ^_^

berada di kuala lumpur lebih indah.masyaallah. dikelilingi keluarga dan rakan2 yg rapat sejak dahulu lagik satu moment yg indah! sahabat yg tahu apa erti "ukhwah" yg sebenar..

kat sini.gi tarawikh pon sensorang..
tadarus pon sensorg..
seolah2 semua org da xde feel nak buat ibadah ini secara jemaah..
pelbagai alasan diberi..
pelbagai kekecewaan diterima..
hamdillah..di masjid ada lagi sahabat yg berebut hendak berdiri disebelah sy semasa tarawikh..!! ^_^

xpelah..diri ini harus bersabar..
kerana ini ramadhan..
ia harus menjadi ramadhan yg bermakna..
wpon bersendirian menuju rumah Ilahi..

friends are with us forever..i mean FOREVER! every minute, every hour, every time..not only when they're sad..but when they're happy too.. they don't leave us when they're happy and come when they're sad or loaded with problems. they should NEVER do that..it will never be a "UKHWAH" if it happens..

Tuesday, August 25, 2009

turn it on!

i think its time to move on with life. since its Ramadan..
to move on and turn to a new leaf..
i have my beautiful friends to talk and share secrets with
i have my love one's to lay on..
why am i always thinking of others that don't care much about me
if there are plenty more that care?
i think its time..
to just forget about what others think
and care about my self and those that care..
goodbye memories..
i could not wait any longer
its time...God,do guide me
as i need a hand to hold upon..
the final snap before saying
gudbye..

Friday, August 21, 2009

ahlan ya ramadhan ^_^

dengan lafaz bismillah.sy ucapkn salam ramadhan buat seluruh umah islam khususnya sahabat2 tercinta baik di mesir mahupun yg baru mejejakkn kaki dimalaysia..tak lupe kepada yg mmg ade kat malaysia. moga ramadhan ini digunakan sebaiknya..bukan digunakan untuk membuat kemungkaran..tetapi untuk memperbaiki diri ini kearah yg lebih baik. moga yg baik dilakukan seacra beristiqamah,insyaAllah barakah Allah taala diturunkn pada kita.amin ya robiyal alamin.

nikmatilah ramadhan..
setiap saat..
pada permulaannya..
pada pertengahannya..
juga pada akhirnya..

Allahuakbar! ^_^

syukran zulhilmi untuk pemberian lagu ini untuk ana and semua yg mendoakan ana ^_^
syukran..moga bahagia sokmo ^_^

untuk semua sahabat..
selamat berpuasa !!!


Wednesday, August 19, 2009

pesbuk



suka pesbuk lately.xlah late sgt..tp late sgt tp lately lah. pesbuk sgt best sbb rmi yg active.ke sy je yg active?hahaaha..

nak masuk bulan ramadhan yg mulia ni sy teramat la epi..epi sgt! rasa cm alahaii..indahnye :) lagik best kalau puasa kat umah,gempak je..dengan kecoh2 dak2 kici posa,dengan abah yg tarawikh sampai 20 rakaat jemaah ngan kitaorg.seronok! kekadang penat sbb mkn bebyk jadik perut berat,..tp kat umah selalunya mkn kuih dulu,then smyg..baru makan nasik..kalau ngan dak2 asrama masa dulu.lagikla xleh thn.sonok sgt.indah! tp nak cite yg kat umah dulu..sonok.adik2 bersolat..abis solat rehat jap kekadang abah cite kat kitaorg lpas magrib,semua duk atas sejadah..abah pon cita pasal nabi,pasal sahabat2 nabi..sirah2..adik2 punye la tny mcm2 soklan.haaha..sonok dengar diorg bertny soklan2.. :)

mkn pon rmi2 memandangkn adik2 sy mcm askar rmi de..haha! tp kali ni zairi xde la plak.haih~ pertama kali puasa tanpa de..selalunya de yg iqamah masa solat.de akan iqamah sambil senyum2..hehe.de malu2 nak iqamah :P tp sonok sbb boleh nmpk keteguhan ukhwah kat citu. kalu zairi xde dak hazim lak yg abah soh iqamah.tp selalunya zairi la qamat bes sbb de anak laki sulung..arap2 de sonok puasa kat sana..rindu la kat de.adik yg baik.

hari khamis lak cm tradisi,lpas magrib msti baca yasin rmi2..dedicate la kat kuarga,arwah..sahabat2..igt sahabat xpenting ke,xkn ahabat mati baru nak bacakn yasin untuk sahabat..baca kerap spya dia juga dilindungi :) itulah ukhwah..itulah cinta dlm persabahatan.

kalau masa ngan dak2 maahad : kak hajar,kak wani, kak idah..kak ayu,kak wan, kak nadiah, nisa' , madihah..byk lagi..rmi sgt..indah sgt...gi solat kat majid pepagi buta belom azan da gi dah..pastu bkk posa rmi2..mkn atas dulang rmi2..solat jemaah mri2..indah! kalaula boleh putarkn balik masa..


kalau ade masa..igt nak balik KL puasa ngan pemili,pastu nak jupe dak2 mesir..diorg semua da balik.si pamie pon da balik..bkn main sonok de balik.tp de balik rahsia2 sbb de ckp xmo akhwat tahu..kang diorg serbu de kat airport.tulun la pamie...tulun stop la pasan.hahaha..dak2 mesir ade 17 org semuanya da balik.dak maya ckp ade gathering kat umah de..,ade dua gathering ngan "wonders"..,psatu ade gathering dak QQMS lak...ade nak kene bkk posa ngan diorg..,pastu ade gathering ngan dak2 skola lak..byk tul gathering ramadhan ini..setakat ni 5 appointment sabtu ahad da full..yg hari biasa terpaksa xpegi..sbb kn ade kelas..waaaaaaaa...full.full.

kat mmu pon best gak,tarawikh selalunya ngan nedi je.dulu ngan dak2 usrah..tp sejak bile tah lupe da..lama gak la,tarawikh ngan nedi je. sape kata xsonok berjemaah dan bertarawikh dengan kwn2? sonok tau..kalau xsolat jemaah ape tau..cube try.indah! sem ni memandangkn insyaallah last sem sy kat cini jadik sy niaga kat bazar ramadhan..saje nak enjoy student life.xpenah lak niaga kat bazar ramadhan..cm seronok lak..dengan housemate.nedi pon tulun2 gak ^_^ ini last peluang nak merapatkn ukhwah..last sem nak bermanja sakan ngan nedi..last sem nak solat jemaah ngn nedi..semua pon last..sbb ade 1 more month je lagik kat MMU ni. masyaallah..

ni dari cerita pebuk cmne tah boleh tetibe cite ke puasa patu campo ke bazar ramadhan lak..xpelah.abaikn sy.terlalu gembira dengan kehadiran ramadhan..ianya terlalu indah. terutamanya untuk sy..

mana nak tahu peluang untuk berpuasa sendiri masa single bersama rakan2 ini adalah yg terakhir..

selamat datang ramadhan! :)


moga sy beroleh kesabaran dlm menempuh dugaan yg bakal menjelang.insyaAllah!