Thursday, April 30, 2009

INsomnia~


love this song..sgt best..found it from...............somewhere.. (^_^)
asyik dengar sejak 2 mingu yg lepas...mashyukk~ :P

I never thought that I'd fall in love, love, love, love
But it grew from a simple crush, crush, crush, crush..sila sambung! :P

craig david....shalala..kamu sangat layannnn bile tensi~

p/s: blan 7? waaaaa...lamanye diorg nak balik mesia...ade debat psal "7 dari 11 peringkat kefahaman music didlm islam" nih.. :) kn best kalau MMU leh wat debat ni gak..soh ahli MMU MUsic join..tp ceramah bkn dari dak2 usrah la of courseeee...ceramah dari "dak2 sy" heheh..go QQMS!! (Qari Qariah Muda Singapura)

hOrey!

30 haribulan..ari yg mengelabah n sgtla dasyat..tp 30 haribulan menyelesaikn byk perkara..

sok balik nek kete kay
nedi ikots
n yg paling penting..
saya pon ikotss..ahahhahhha..

balik 10.30am jumaat..sabtu balik MMu..
ade kata..bek xyah balik..
wat sakit tulang belakang je nek trun tren,taxi,bas n hidu debu..
tp saya da siap FYP draf..
sy da siap semua esemen kecuali esemen bangunan arkitek tuh..
n 18 presentation sy da selesai semua...ngee 18 tauuuu...

xkire..
saya nak balik
i going home!!!!!!!!!!
udara berdebu KL n traffic jem yg indah!! (^_^)
wahhhhhHH...indahnya dunnia ...releaseeeeeeeeeeeeeeeeee :)

Monday, April 27, 2009

OMG


oh my God..pemeliku bergembira (terutamanya mak,ajis n kimos n juge zoli)
huh..sedangkn sy menderita kat cini ngan FYP..waaaaaa...i am sooo gonna go there ok...waaaAaA makkkk *_*
jeles amat nih...they gave me a bunch of pictures that bg sy terngaga ok..mak abah..if your reading this...jgn lupe buy us super cool presents tau..ngee (^_^) coz botak (nick name for my only sis,she isn't actually botak..its just "a name"hehe)
alrite...mom,you should know that we three (yg tertinggal di sini) bernama sy,botak n hazim sgtla menderita..i shall explain more..

1. me: having trouble with my FYP n chapter 4 of my FYp which is about statistics..napelah ade stat's when abah is not around *_* and i really have to go shopping coz first of all,mom u are not here so basically i don't shop..except for bawang la..n other matters that i'll text you..ngee :)

2. botak: having trouble coz she herself didn't shop. tooOo.fuhh..2 months without shopping is called mati kebosanan in "girls world" ..and she's living with long (our mak long,my mom's only sister that is super nice!!) and long brings here out everytime its "makan time".. that means makan luar for 3 times a day..botak says maybe she will turn botak for real due to the amount of ajinomoto in the food..and mom,she's grumbeling about how hot KL is and she dosen't know how hot melaka is..terbakar kat cini..people tido atas simen..
and she wants fast food exp mcD but Long dosen't take fast food since she's 63 years oldddddd.....old people xmkn la fast food botak..sila la wat muka hepi masa long gah mkn nasik tuh..hehehe

padan muka :P
kn da kata..ade akak baru best.. skrg tau kn benefit ade kakak yg super cool..ehehhe..pasan (-.-)

3. hazim..: he's ok..aritu demam..cian de duk asrama sorg2..hmmm

conclution is...kitaorg mahu pegi NZ now..leh x mak?...end of the year lama sgt :( rindu daa... :(

p/s: zoli (zairi) since when zoli jadik putih lak..n since when rambot cm2 lak..n since when takot kuda..pki baggy jeans baru yg beli ngan akak tuh ehhhhh..wink wink* miss u dik! td nak beli setem tp pos opis huru hara..so,sok la eh..and one more thing..nape muka cm sama ngan akak.. *_* (adek bradik la..)

Sunday, April 26, 2009

:)

malu rasanya mengatakan cinta
kepada dia
kekasih Allah
kerana dia
insan mulia..
sedangkn diriku insan biasa..

surat cinta


maaf kepada semua yg disayangi dan mereka yg kesah psal sy.. :) maaf sbb mingu ni n mingu depan xdpt nak online or maybe update my blog/YM coz 30hb ni kene submit FYP chapter 1-5.. sekarang gah wat analisis..statictics..fuHHhh..baru tahu cmne abah leh beruban satu kepala pk psal statistics..salute buat abah!! u are a superb mathematician ok!! supervisior sy pon salute abah..hehe..be proud abah if ur reading this post.. wink wink*


statistics yg amik masa kat gamma MMU xde makna sgt..baru 10% je..basic sgt.. this is super statistics,gerald said its used for masters..fuhhH..insyaAllah bole wpon hampir pecah pale oden..
i can do it!! be optimistic macam nisa!! ahahaa..

4 more days to do my FYP..hoping that semua lancar..insyaAllah..i really need that "A"!! God help me..mataku blink2 ngan numbers and words.. *_*

xtau la cmne org yg benci maths leh wat stats..sbb sy xberape suka maths (hehe..sorry abah!)
trying my best nih...

moga Allah permudahkn n melancarkn tugasan FYP sy..sbb nak stadi for other subjects gak..
Doakan sy semua!!

love ya!! peace!! 4 more days n sujud syukurrrrrrrrrrrrr....

-sekian..-

Wednesday, April 22, 2009

SelaMat PenGantiN Baru~

SelaMat PenGantiN Baru to my islamic class friend,SoFIa iaitu anak pd uztazah kitaorg kat DJ dulu..and si aim,soWie TidAk dpt HadiR.. :(

Nnt La kitA baLik KL,kiTa hanG ouT k? (^_^)

SmoGa BerBaHagIa!! :)


Smoga Allah berkati idup kalian ..ameen..
selamat pengantiN Baru to Aim (24tahun) and Sofia (22 Tahun)


aim..jaga sofia bebaik!! u sgt bertuah ok dpt sofia..


sofia pon jaga la si aim ni..ahahahaa :P

moga dihindari dari sebarang gangguan dari pihak lain..jujur antara satu sama lain..kawin byk dugaan..bende kecil pon leh jadik issue..kerana jika kita menganggu perhubungan org lain..secara tidak langsung hubungan kita bersama yg kita syg akan terkena jua..what goes around comes around,what goes up will come down..moga berbahagia dan dilindungi Allah selalu..

p/s: who's next? (^_^)

Tuesday, April 21, 2009

gambarajah wajah

ini saya ngan nedi (nisa..ni la nedi..hehe)

selain sabjek yg byk n berat serta super major..sy juga wat FYP (Final Year Project)..thesis untuk dak degree..inilah rupe 1% dari FYP sy :)


penat sampai terjatuh ubat gigi sy atas carpet kak ain (roomate sy)..ahaha..xlarat nak pegang toothpaste daa..


p/s: to juniors..enjoy life before kene wat FYP!!

happy hour!!

1. Where's your best buddy now?
atas krosi de lah.. ngee

2. How old is she/he?
doplohan..

3. What is your best friend currently doing?
jawab dlm bm aci x? xterkuar bahasa omputih loni..ahaha..de gah tensi gak..ahaha..gah dengar lagu raya..padahal lama lagik,..mmg pening ar tuh :P td de nyayi lagu "ku mengharapkn ramadhan kali ini penuh makna...."..ape daa~ahahaa

4. What are you doing?
ceting ngan "de"..de pening..cian gak..
n saya gah rehatkn brain sy...bg de cool down jap..


5. How close are you with her/him?
close amat (^_^)

6. What are you going to do 5 minutes from now?
tembak semutl ngan shortgun..

7.What are you going to do 30 minutes from now?
mkn kismis.. :)

8. Are you happy?
sgttttttttttttttt happyYYYYYYYYYYYYYYYYY..ahahahahhahhhahaha..ahahahhahahhahha...oblong ...oblong....sy suka oblongata..ahahahahaha..

9.Is your buddy happy?
de hepi :)

10. What are you doing?
husih..bape kali dah tny ni..
gah dengar lagu..lagu org nak mati..
waaaaa..
nape tah rasa lagik tension sgr lagu nih.. *_*

11. Favorite words from current song?
"mungkinkah esok kita kn matiiiiiiiiiiii"
"mengalir air mataaaaaaaa..."
"berjumpa di barzakh.."
"die..diee....shall we die.."
"my purse is empty and his wallet is stolen"
"kurupiah godong godng innaidei .."
"smile..smile...until u die"..die lagik..isk
"sutera kasih melampai..mengisi kekosongan"
"titis air mata.."
"solla alaikallah" ...haa..ni baru btol..

12. What will happen tomorrow?
kesibukan..perkataan yg meyedihkn *_*

13. Any words for your beloved (if you have any)?
ana bahibbak (^_^)

14. Your current dream?
current eh? nak swim..kat swimming pool..sgtttttttttttt la best!!!!
nak terjun kat platform yg tinggi kat tempat swimming pool tu..
n jeriitttttttt "weeeeeee haaaaaaaaaaaa...sy sgt bebasss"

15. What do feel about this tag?
em..susuai la sgt ngan keadaan sy ygs edang hepi

16. What have u ate just now?
kismis minda froms setat mana tah..kakak sy (kak dilla) bg...instruction kat botol tuh:
7-11 bijik untuk dewasa
5-7 untuk kanak2..
21 bijik untuk hafiz n hafizah..

saya mkn 35 bijik ..cm sodap..

17. Is it good for your health?
sgt la good..kismis yg telah dibacakn ayat quran..

18. What is your task for tomorrow?
banyak xterkata...

19. Latest gossip heard from your best buddy?
bf de punye kwn terbakar bulu kaki sbb mercun..smpi kerinting..

20. What do you want that you think is impossible?
xde, fullstop.

21. Latest sentence somebody said to you?
akak sayang aya...wink (^_^)

22. Latest laughter?
baru je td :)

23. Do you want do kiss anybody?
nope..

24. What do you want to do now?
take 3 hours restttttt hehehe...rasa cm nak hargai setiap saat..sgt la valuableeee...(cube korang ckp valuable tp word "e" tu bg ketar2 bibir..ahaha)

25. last sentence that was said to you?
aik..td da ade soklan nih..hmm..as mentioned above :)

26. Your latest text message is from?and it mentioned?
kak dilla..de kata ade orang sembur gas manusia kat dlm bas yg beraircorn..yg mengambil masa 10 jam perjalanan..and bas de baru je bergerak 1 jam yg lalu..tp yg dasyatnye..gas tu non stopppppppp..n kalau tutop idom pon de leh serap masok idom..nak gelak cm cian plak..cian de...ahaha(jgn gelakk)...hmm

27. Want a drink?
teh ais please... (^_^)

28. Do you like your toilet?
ahahhaa..ni soklan yg mmg tepat pada masanye..no komen psal toilet asrama..telan mati mak..luah mati bapak(ke terbalik?)
sy sgt suka toiletkat umah..leh tido kat lantai de..amat best!!

29.How is your dream house supposed to look like?
umah dua tingkat kat tepi pantai..pantai biru cm pantai kat maldives..
tp kene ade aircorn..wajib!
hehehe
tepi pantai bestnyeeeeeeeee...

30. last say?
tenangnya (^_^) sy ingin bina kuarga yg modern/urban yet islamic..nike shoes with white jubah,..and jadik audience duduk diatas tanah sambil dengar my husband berdakwah..subhanallah..i will be soooo proud with myself if i could achieve that much..blesses from family and GOd..Allahuakbar.....













..PERFECT!!

tempurung

saya nak duduk di..
bawah pokok kelapa..
yg bawah de ade..
kelapa..
kelapa yg terbelah dua..
satu untuk saye~
satu untuk kodok..
nak duduk je, fullstop.
bek jadik ekonten ke..
engineer ke
xde la kena deal ngan kerekteristik manusia yg tah ape2..
kalau gud gegel xpe
penat..mcm2 kerenah
saya nak duduk bawah tempurung..muktamad!
tp saye geli la pulak ngan cacing kat tanah..
ahh...nak gak duk bawah tempurung
xpon jadik dak kampung yg nek moto sambil nyayi.."shalala..lala..bla bla..bla beli blue"
pastu naik moto 160kn sejam sampai idom tersumbat sebab byk sgt angin masok idom..
pastu pki baju putih n kain baik yg xde jenama..
haaa..senang..
tp cm nak baju putih yg ade jenama je..hahahaa

p/s: saya mahu idop..dan benapas..dan mengurangkn kadar kejerawatan..yey!! smoga saya..idop aman dan sentosa.. :)

Friday, April 17, 2009

slipa's Fault

ciku konselim sy xdeeeee...
teknician sy xdeeeeeeeeeeee.....
de balik telok mas..(umah makcik de)
de amik selipaaaaaaa..

de pegi masa sy tido..
waaaaaa...
bangun2 je dpt msg de..pastu sedih..
sedih amat tau x!!!!
:( :(
masa msg de td..emo emo..
pastu tny de kat ne..
rupenye depan EP (apartment) kitaorg je..
ahahahhahaaa
bunyi cm da jauh~
saba jela..

teknisian n ciku konsultant sy pon pegi..
mengambil slipa..
yg tertinggal di kete macik de..

adeh~

p/s: harus la TAKKKKKKKKKKK lupe kat ciku..de kn ciku sy (^_^)

Thursday, April 16, 2009

dei

tARaaaAAAAAA.........introducing~

"deiiiiiiiiiiiiiiii"

saye ade natang baru..nama de "dei"..cm nama kelim la..~ dei warna kunin..sy adopt de dari "buku muka"..nedi kata mata de cm sy..muka de pon cm sy..ahahaa..igtkn nak wat yg hodoh punye,gler babas punye hodoh..nt kang nyesal lak.."dei" ni berfungi untuk bg sy hepi..tp kekadang tention gak sbb duit xde nak beli baju untuk "dei"..bia la de pki suar je sementara waktu nih..

sy xtau "dei" tu pmpn ke laki..ikot sukati sy lah,kalau sy rasa nak layan de cm laki..so de jadik la "dei" kalu sy nak layan de cm pompuan..de jadi la"inna dei"..ahahaha..

gumbira..gumbira...

gumbira cikit ade "dei".. (^_^)

p/s : sy nak sambung wat "correlations n conbach's alpha" (FYP)

Tuesday, April 14, 2009

Shut..

my blog was deleted by miss z which is me,myself.. :P
it was an accident..haha..
sorry to miss z..
n special thanks to all my beloved for giving me support;gracias!!
and thanks to my love one..maceh... (^_^)

p/s: nasib baik la xilang terus blog nih..fuhh~

Monday, April 13, 2009

taubat last minute


Assalamualaikum..

teringat satu cerita yg membuatkn sy terfikir dua kali..jika perkara yang diceritakan nabi ini terjadi dan org tahu..mengapa masih ada yg melakuknnnya? tidakkah mereka takot pada Allah?atau mereka plan untuk insaf pada umor 40an atau apabila sudah tua?

dosa tetap dosa..bagaimana mereka boleh berfikir sedemikian..bagaimana mereka boleh yakin dengan mengatakn mereka boleh bertaubat pada masa akan dtg? cmne mereka leh predict masa akan dtg?saya berasa sgt pelik kerana mereka begitu yakin akan umurnya yg dirasakn panjang..juga sy amat pelik dengan yg merasakan meraka seolah2 taubat mereka begitu hebat sehingga leh Allah ampunkn..siapakah perempuan2 ini..tidak sdarkah mereka,mereka hanya debu hendak dibandingkn Tuhan yg tiada tandingannya..

bukankah Allah mengatakn bahawa Allah tidak menerima taubat last minute?

hmm..sahabat..sedarlah..

ini ade kisah tentang betapa nabi care kat kaum wanita..Rasulullah menangis untuk kaum perempuan..segan nak jupe nabi nnt..siapalah kita nak dpt walau setitis air mata Rasul.. :(

SAIDINA Ali berkata: “Saya dgn Fatimah pergi menghadap Rasulullah SAW. Kami dpt tau beliau sdang menangis, lalu kami bertanya kepadanya, apakah ya menybbkn ayahanda menangis, ya Rasulullah?”

Baginda SAW menjawab: “Pada mlm aku diisrak hingga ke langit, di sana aku melihat perempuan dlm keadaan yg dasyat amat. Dgn sebab itu aku menangis mengenangkan azab yg diterima mrka.”

Ali bertanya: “Apakah yang ayahanda lihat di sana?” Rasulullah SAW menjwb: “Aku lihat ada pompuan digantung rambutnya, otak kepalanya menggelegak. Aku lihat pompuan digantung lidahnya, tangannye diikat ke belakang n timah cair di-curah ke dlm halkumnya (tekak).


“Aku lihat perempuan yang digantung kedua kakinya terikat, tangannya diikat ke ubun-ubunnya, disuakan ular dan kala jengking. Aku lihat perempuan yg memakan dagingnya sendiri,di bwhnyae dinyalakan api neraka. Aku lihat perempuan mukanya hitam n memakan tali perutnya sendiri.

“Aku lihat perempuan yg telinga pekak n matanya buta, diisikan ke dlm peti ya diperbuat daripda api neraka, otaknya keluar daripda lubang hidung, badan bau busuk sebab penyakit kusta dan sopak.
“Aku lihat perempuan yg kepalanya seperti "ba alip ba ya", badannya sepert ihimar berbagai kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yg rupanya sepeti anjing, kala n ular masuk ke kemaluannya, mulut dan punggung. Malaikat memukulnya dengan corong api neraka.”

-ni kalau da kene pukul cikit da meraung..belom lagik kene sebat ngan malaikat..

Fatimah pun bertanya kpda ayahandanya: “Ayahanda yang dikasihi, beritakanlah kpd anakanda, apakah kesalahan yg dilakukan oleh perempuan itu?

Rasulullah menjawab: “Fatimah,perempuan tergantung rambutnya itu adelah perempuan yg tidak menutup rambut daripada bukan muhrimnya. Perempuan tergantung lidahnya ialah perempuan yg menggunakan lidahnya utk memaki dan menyakiti hati suaminya.

Perempuan yang digantung susunya adelah perempuan yg menyusukan anak orang lain tanpa suaminya. Perempuan kedua kakinya tergantung itu ialah pompuan yg keluar dari rumahnya tanpa izin suaminya.
Perempuan tidak mahu mandi daripada suci haid nan nifas ialah perempuan yang memakan badannya sendiri (sedap ke?hmm) juga kerana ia berhias untuk lelaki bukan suaminya dan suka mengumpat orang...

Perempuan yg memotong badannya sendiri dngn gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang asing, bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat lelaki lain. -berhias2 utk memikat org lain,ya..Tuhan mengatakan bahawa Dia menyukai kecantikan,tp bukannya berhias untuk bertemu ngan laki ne tah atau sape2 yg bukan muhrimnya..berdosa dia pada setiap langkahnya..(macam kumpul dosa la plak..free,free...)

Perempuan diikat kedua kakinya dan tangannya ke atas ubun-ubunnya, disuakan ular dan kala jengking kepadanya kerana ia boleh sembahyang tetapi tidak mengerjakannya dan tidak mandi janabah.
Perempuan kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah ahli pengumpat dan pendusta. Perempuan rupanya seperti anjing ialah perempuan yg suka membuat fitnah n juga yg membenci suaminya.
Seterusnya Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud: “Perempuan menyakit hati suami dengan lidahnya pada hari kiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat di belakang tengkoknya.”

Abu Bakar as-Sidik mengatakan, aku dengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Perempuan menggunakan lidah utk menyakiti hati suaminya ia akan dilaknat n kemurkaan Allah.”

Usamah bin Zaid menceritakn, bahawa Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud: “Aku berdiri di atas syurga, kebanyakan yang masuk ke dalamnya adalah golongan miskin dan orang kaya tertahan di luar pintu syurga kerana dihisab. Selain daripada itu ahli neraka diperintahkan masuk ke dalam neraka, dan aku berdiri di atas pintu neraka, ku lihat kebanyakan yang masuk ke dalam neraka adalah perempuan.”

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya aku saksikan kebanyakan ahli neraka adalah perempuan.”

Rasulullah SAW ditanya, mengapa ya Rasulullah? Baginda SAW menjawab: “Perempuan mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya, Jika engkau membuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia belum berpuas hati dan cukup.” (Hadis riwayat Bukhari)

Itu baru untuk suami,bahgaimana pule sesama manusia?sesama sahabat?sesama ahli mesyuarat tingkap..?

A: aku rasa aku dah byk wat dosa kat si minah..cmne aku nak taubat?
Z:gi la mintk maaf kat org tuh..mintk maaf ngan ikhlas dan bersungguh..
A: kalau aku ckp 0-0 leh x?
Z: ko igt nak mintk maap ni cm main bola..leh lak 0-0..ko gi la ckp elok2..mintk maap elok2...
A: aku takot..
Z: ape yg kau takot..mana yg kau takot?azab Allah atau kwn kau?
A:aah kn..aku nak jupe dia lah
Z: alhamdulillah..

ade uztaz sy penah ckp..

org yg beriman adalah org yg bersembahyang fardu dan kemudian pula bersembahyang sunat,kemudiannye bersembahyang taubat..dan dia tidak berhenti daripada bersembahyang pada Allah..kemudian dia mengaji..membaca ayat2 suci quran..dan merasakn bahawa jika dia meninggalkn solat..tiua dalah sesuatu yg tidak dpt diterima.. dan di kelilingi pula dengan org2 yg baik-baik,sesungguhnya Allah memberiknnnya org yg baik-baik agar dia dilindungi..dan moga dia mengambil dan mempelajari apa yg baik-baik dari pada yg baik itu untuk menjadi seorg yg lebih baik.. maka dia adalah dari golongan yg Allah redhai.. dan org yg dibenci allah adalah apabila org bersembahyang,dia mengatakn bahawa dia tahu akan apa yg diajar kepadanya yakni bersolat..tetapi tidak melakuknnya malah mengatakn bahawa dirinye tidak alim..maka itu adalah pengakuan dan alasan yg paling hina.. dan sekelilingnya jika mempunyai org yg baik-baik,dan dia mencemuhnya lagi..dengan mengatakn bahawa belom sampai masa untuk menjadi seperti sedemikian atau mengatakan bahawa..belom sampai seruan atau hidayah..maka tamparlah dirinya sendiri,sehingga dia sedar..bahawa ini mungkin hari yg terakhir utnuk hidup didunia ini..wallahualam..

insaflah wanita..insaflah duhai perempuan..sesungguhnya martabat kaum wanita adalah tinggi disisi Allah..

i love u

12.56am..
your face is bright like the shinning moon..
lighting up the darkness of the night
im here, thinking of you..
i REALLY miss you..
when can i see u..
dear Muhammad..
MUhammad..
MUhammad..
Rasulullah...i,your ummah..missed u.. :(

ni ha!!! :P

salam..
memenuhi permintaan maya n nedi..
sy dengar rela hatinya mengalah ngan pujukn mereka yg super comel :P ( kenape tah sejak balik dari tmpt nedi asyik suka "super" je..hahaha)
sebenarnye xmo letak..kang org kata riak la plak..
adeh..
ssh ni..
hmmm..
di pendekkn cite supaya xnmpk cm show off..
exam tarannum yg baru lepas ni sy dpt AAAAAAAAAA..heheheh
drpd 27 org..sy dpr A..ngee
alhamdulillah..alhamdulillahhh..

ni la keputusannye:
disuroh membaca suroh saba' ayat 36 "riwayat susi",dengan tarannum atau manhaj Husaini,Nahawand dan Rast..

ssh nak mati..adeh..terkejut..nasib bek oblongata masih melekat..cek paru-paru pon ok..roger masels pon ok gak ( ahahaa..menokok tambah perisa lak)

hmm..stop2..siyes lak..

1. tajwid:
-sedikit kesalahan
-bacaan baik dan lancar
-terdapat sedikit kesalahan pada kalimah "soliha.." :

huruf "sod" pada huruf istila' juga adalah itbaq,yang apabila berjumpa dengan huruf "mad so",jadi martabat yang pertama perlu ditebalkn

istila' = huruf yang diangkat lidah ketika menyebutnya yang dipengaruhi dengan ketebalan huruf

2. tarannum
-sangat baik
-tiada komen
-menguasai tarannum Husaini,Nahawand dan Rast..
-suara nyaring dan jelas

3. Qiraat
-hanya beberapa kesalahan kecil
-tertinggal "idram khabir" pada "wayak dirullah tummayakulu lilmala"
dan "waasqotol ula fittifa qihima maan idha kanata mil kilmataini fatal ala"

apabila dua hamzah bertemu dalam dua kalimah, "aha..ula" dia akan mengugurkan hamzah yang pertama menjadikan ianya "aha ula..iyya kum" yang anda telah bacakan dalam 4 harakat tapi yang sepatutnya dua harakat sahaja,kesalahan yang baisa dibuat oleh qari/qariah

-penguasaan manhaj susi yang cemerlang

~tamat~

Jenis lagu adalah pelbagai, tetapi yang biasa bagi masyarakat di Malaysia ada tujuh, membabitkan lagu Bayati (dimasyhurkan orang Mesir), lagu Soba (berasal dari Arab Mesir), lagu Hijaz (berasal dari Hijaz iaitu Makkah dan Madinah), lagu Nahawand (berasal dari Hamdan, Parsi), lagu Rast (berasal dari Parsi), lagu Jaharkah (berasal dari Afrika) dan Sikah (berasal dari Parsi).


exam tips next: surratul hijr : bacaan bazi,tarannum bayati,hijjaz dan siqah

“Hiasilah al-Quran dengan suaramu kerana suara yang baik akan menambah keelokan al-Quran.” (Riwayat Hakim 1/768).




p/s: nota exam tertinggal,next week 27hb ade exam..haih~
nasib baik ade 1 tips..lagik 7 essei nak jawab ape tah xtau..
mati laaaaaaaaaaaaaaaa..


Sunday, April 12, 2009

super nedi :D

weekend sy amatla super!
at nedi's place..
it was superrrr tenang..
her family was super different..
her toilet was super shinning...
ehehhehe..
her mom was super mudaaa..
n super kelakar..
ade ke istilah super kelakar? :P
her sis number 3 was super alim..
peda panggil de "mualimah" sbb de tegor peda freehair
since she wore a super labuh punye tudung..
she was funny gak tau...i like her though.. :)
padahal masa tu gelap kat luar her super rumah n de pki hood sweater..
ahahhahaa..
peda is super baik that day..
de basuh pinggan sy..ngee
which i ate super bykkkkk mknn...
n de layan kehendak nedi sambil wat idom kembg2 n mata gulim..
hehehe
ngepek kau..
nawarah her youngest sister likes my "gigi lekat"
which de kata "eh awk,ape tuuuu...kat gigi tuuu"
ooo...ni "gula2"...gula2 lekat kat semua gigi..
kebetulan lak semua kaler sama n bentuk petak..
ahahahaa..
nawarah or so called himawari (adik sinchan) was superrrrrrrrrr energetic tau x!!!
lompat2..
kacau..
bising2..
ahahahaa...
super friendly!!
i like nedi's super siblings...
n her super tandas..
n her super cousins..
n her super katil..
n her super lantai..
n her super siling..
n her super lukisan karya himawari kat dinding..hehhe
lastly..superrrrrrrrrrrrrrrr thanks to nedi :)

i love my super buddy!! (^_^)


Friday, April 10, 2009

Tagged by nisa :)

Salam. first of all,maceh nisa sbb tagged sy..hahahha.. :) seperti yg dijanjikn..
taraaaaaaaaaaa...untuk nisa!!
:)

1) Anda rasa anda HOT?
-sy super hot..extra2 hot sampai silau mata korang nak tgk..ahahahaha


2) Upload gambar kegemaran anda.


3) Kenapa anda suka gambar ni?
sy agak kompius..gmba anda atau gamba kgemaran anda :P
almaklum baru kuar dari exam hall tu yg cm bengong2 cikit..hahaa
sy suka gamba ni sbb kalau sy letak gamba org kang ade org lain lak majuk..sbb xde gamba semua org yg sy syg dlm satu picture..kang pak cik dolah majuk,shasha majuk..(de majuk td..) ,cik timah cleaner majuk..ahaha..ni xmenjawab solan namanya..
sy suka gamba ni sbb,gamba ni wat syg tenang n ade kaitan ngan identiti sy..n sy suka negeri ni..n sy suka kedamaiannya..

4) Bila kali terakhir makan pizza?
kali terakhir eh..em..sejak abah kata "say no to israeli food" ..sbb kat cini ade pizza hut n US pizza je..pizza yg dibuat oleh org tempatan ("tempatan" xleh blah.. :P)rasa de cm ala2 doh yg separuh masak yg liat n berbau tepung..waaaaaAAAA..i want pizza!!

5) Lagu terakhir yang anda dengar?
hahhhaa.tepat pada masa..lagu yg ke brape tah ni..adalah bertajuk "solla alaikallah.."
tenang jiwa dgr setelah kuar dari dewan pekse.. :)

6) Apa yang anda buat selain dari menyelesaikan tag ni?
gah kemas nota FYP..pastu gah tgu zuhur..sbb nak kuar ngan nedi pas solat..

7) Selain nama sendiri, anda suka dipanggil dengan nama apa?
docter gak cm nisa..ahahahahhaa..wpon xde ketan pon ngan profession tu,adeh..
sy suka dipanggil "adik/dik" ahahaha..sbb cm muda je..ahaha

8) Tag lagi 6 orang?
nisa jawab balik..ulang2..pastu letak gamba sy ngan awk lak..ehhehe
1- nedi
2- shareez
3- teha
4- mitas
5- zoli
6- tedi


9) Siapa no.1 pada anda?

Dia beshpren Saya yang sy amat syggggggg...hehehe..de cm kakak sy.. :D
de juga 7 wonders sy n sy sgttt bersyukur mendapat seorg kwn sepertinya.. de xde blog:..jadik de kene amik a piece of paper n tulis..pastu bg kat cikgu aya k? :)

10) Orang no.3 ada hubungan dengan sesiapa?
ade hubungan ngan principle skola sy.. :p

11) Kata sesuatu tentang org no.5?

de adik sy..sy sgt kagum dengannya..!!!!!!!!!!!!sy harap de reti ckp bahasa melayu 100% ok,100% dik!! ngan sy..sbb sy nak ckp only bahasa melayu dengan de..hanya bahasa melayu..bahasa lain sy akan wat cm xkenal..ahaha..nasib la..
n harap de igt nasib goreng bau cmne..hahahah

12) Bagaimanapula org no.4?

wandepul pesen :)

13) Pesanan kepada orang no.6 dan no. 2 ?
pesanan je eh?
-org nombor 2: sy tahu awk xkn wat dah sbb awk kene wat yg nisa punye..jadik sy nak wat solan untuk awk sok..(sesukati je..:P)
-org nombor 6: sy tahu awk xde blog..ahaha..sbb awk hanya teddy bear sy..xpe2..nnt sy tny awk masa tido nnt..awk katne?bawah katil sy eh?:P

tamatttt.. :)

Tuesday, April 7, 2009

misiktudei "me sick today"

hai lagik skali..hahaha
arini sy tulis byk sbb sy sgt senang hati..
jantung binti oblongata saya amat sihat hari ni..
ahahaa..
mR gerald,supervisor sy xsihat arini..
kecian kat de..demam sbb supervise kitorg punye FYP..
smlm gi bilik de ..ade nmpk teh gerin..gerin tea rasanya..cm ketol2..
pagi td de msg..de taip "me sick today"(tajuk entri kali ni :p)
cm comel je..
:P

sama2 kita doakn de sihat..
arini ade meeting ngan de untuk analyze data FYP
tp dah de xsehat jadik cancel..
em..cancel bkn proper word..
tundaaaa!!!
ha..jadik tunda..
cancel tu mcm xmungkin berlaku (sedang gulingkn mata..hahahaha)
nak wat cmne..
ni la kehidupan yg lara..
bapek je lara..
walaubagaimanapun..(skema:P) ari ni agak hepi..
sbb ringan sikit beban di otak..sbb keje da siap..
nak tunggu gerald check data..
dah de xde..
ape gi..party!!!!
xleh2...ade tutorial kene wat..lupe yg kita ni amik degree ngan byk sabjek sem ni..
igtkn da sampai tahap master..ngee
ok2..da sedo da..saye amik degree!!

yey yey..senang hati (^_^)

ni la Mr gerald kesayangan yg sakit..arap2 de sembuh..ameen..


Name
:
Gerald Goh Guan Gan (Mr.)
Position
:
Lecturer / Head of Knowledge Management Unit
Qualifications
:
Diploma in Computer Studies (Distinction) ( NCC , UK ) ; Advanced Diploma in Computer Studies (Distinction) ( NCC , UK ); Bachelor of Information Technology (Distinction) ( Southern Queensland ); Graduate Diploma in Information Systems ( Southern Queensland ); Master of Business Information Technology ( Australian Graduate School of Business, USQ) ; Master of Arts (Communication) (USM)

p/s: sabtu ade midterm..e-com..stadi2!! :)

Masyi Quran..

Sila baca dengan minda yg terbuka..ini adalah fakta..bkn sesekali kebanggaan yg membuat idom kembam..takot kang slh paham lagik..org suka tol slh paham kat sy..penat tau explain..cakap berlapik ssh,xberlapik pon lagik ssh..bapek je..

Alhamdulillah, kali ini saya ingin berkongsi beberapa tips, petua dan kelebihan secara khusus dalam bidang tahfiz al-Quran. Satu pesanan yang selalu saya ingat dan sering saya naqalkan dari guru saya adalah ,bukan mudah untuk hafal Quran, bukan mudah untuk ingat Quran, bukan mudah untuk khatam hafaz Quran dan sememangnya bukan mudah untuk amal seluruh isi kandungan Quran.

Justeru dengan sedikit ilmu dan pengalaman yang diberikan pada diri yang serba dhaif ini, saya cuba untuk menulis dan menggarapkan apa yang termampu sebagai perkongsian dan peringatan bersama. Mudah2an ia dapat sama2 diamalkan dan bakal dijadikan rujukan untuk generasi akan datang.

ANTARA KELEBIHAN , MINAT DAN KEUTAMAAN

Pertama sekali, apa yang ingin saya kongsikan adalah beberapa buah hadith Nabi s.a.w yang menceritakan tentang kelebihan dan kemuliaan seorang penghafaz Al-Quran. Sewaktu di madrasah saya dahulu, hadith2 inilah yang kami dengar hampir setiap hari dari mulut ustaz2 yang tidak jemu memberikan nasihat berbentuk tasyji’ dan motivasi. Bukan apa, penghafaz Al-Quran ini adalah golongan paling kuat dikacau oleh syaitan, jadi perlu sentiasa dipagari dan dikuatkan.

Antara hadith yang sering kita dengar adalah :

Sebaik-baik kamu adalah orang yang menghafaz Al-Quran dan mengajarkannya

Ada dua pendapat ulama’ berkenaan hadith ini, iaitu huruf ‘wau’ yang menghubungkan antara kata ‘belajar’ dan ‘mengajar’. Ada yang mengatakan seseorang itu akan mencapai darjat sebaik2 manusia apabila dia bukan sahaja belajar tetapi diikuti dengan mengajar dan menyebarkan Al-Quran tersebut. Manakala selebihnya mengatakan memadai dengan menunaikan satu sahaja.

Apapun pandangannya, kesimpulan dari hadith ini adalah individu atau golongan yang menghafaz, mempelajari dan mendalami ilmu al-Quran telahpun dinobatkan sebagai sebaik2 manusia. The best people in the world...segan la plak..bapek je.Suatu pengiktirafan yang tidak pernah Nabi berikan kepada golongan2 yang mendalami ilmu2 selain Al-Quran.

Antara lain adalah hadith yang berbunyi :

Barangsiapa yang menghafaz Al-Quran dan beramal dengan isi kandungannya, maka Allah akan memakaikan kepada kedua orang tuanya pada hari kiamat, suatu mahkota yang mana kilauannya lebih cerah berbanding cahaya matahari ”.

Hadith ini jika diteliti telah mengaitkan suatu kelebihan yang amat besar kepada ibu bapa. Secara logiknya adalah sesuatu yang tidak wajar apabila orang yang tidak ada kena mengena telah mendapat suatu kelebihan yang berpunca dari amalan orang lain. Tetapi inilah dia method yang telah digunakan oleh Nabi s.a.w dalam menceritakan kelebihan yang dijanjikan Allah kepada seorang penghafaz Al-Quran.

Secara tidak langsung, ia juga merupakan tasyji’ dan motivasi daripada Nabi s.a.w yang ditujukan khas kepada ibu bapa. Ini kerana , secara realitinya tidak ramai ibu bapa yang sanggup membenarkan anak2 mereka mendalami bidang tahfiz Al-Quran. Pelbagai alasan diberikan sehingga sampai ke tahap meragui rezeki dan habuan dunia untuk anak2 mereka. Dek kerana (dek kerana? ahaha :P)sikap sebeginilah Nabi menjanjikan suatu kelebihan dan darjat yang mulia di hari kiamat bagi ibu bapa yang sanggup merelakan anak2 mereka mendalami bidang tersebut.

Hadith ketiga, untuk dikaitkan secara logik dengan kelebihan seorang penghafaz Al-Quran. Perhatikan hadith ini :

Barangsiapa membaca satu huruf dari kitab Allah ( Al-Quran ) maka baginya satu kebaikan, dan satu kebaikan itu digandakan sehingga sepuluh kali ganda. Tidak aku katakan ‘alif lam mim’ itu sebagai satu huruf, bahkan alif adalah satu huruf, lam adalah satu huruf, dan mim adalah satu huruf.

Baiklah, hadith ini secara umum menceritakan kelebihan bagi orang yang membaca Al-Quran. Katakan seorang itu membaca surah as-sajdah, maka setiap huruf dari surah itu mendatangkan gandaan sehingga sepuluh kali ganda kepada si pembaca. Sudah pasti ganjarannya banyak dan tidak dapat dihitung. Bayangkan pula jika situasi itu berlaku pada seorang penghafaz Al-Quran. Dia bukan hanya membaca surah as-sajdah sekali atau dua kali, bahkan perlu dibaca sehingga berpuluh2 kali bagi mencukupkan proses hafazan. Maka hitunglah sendiri betapa banyak gandaan yang akan dia dapat secara tidak langsung dalam mengejar proses hafazan tersebut.

Cukup kita bicara tentang kelebihan, kita lihat pula kepada keutamaan.

Apa yang saya maksudkan dengan keutamaan di sini adalah lebih kepada dilema yang dihadapi oleh golongan adik2 yang baru mula menceburi bidang tahfiz Al-Quran. Mengikut pengalaman saya, dapat dirumuskan kepada dua golongan. Pertama, adik2 di peringkat menengah iaitu yang baru berpindah dari sekolah rendah ke alam menengah. Golongan ini biasanya mula mengalih S pula, ialah golongan adik2 yang telah tamat peperiksaan SPM atau STPM dan membuat transformasi bidang ke dunia tahfiz Al-Quran. Contohnya situasi di Darul Quran.

Golongan yang pertama saya lihat agak sukar menentukan keutamaan mereka. Kebiasaannya golongan inilah yang ditentang keras dan dihalang oleh ibu bapa atau saudara mara daripada menceburi bidang tahfiz Al-Quran dengan alasan tiada masa depan, tiada kelulusan dan sebagainya. Dilema ini kadangkala berterusan dan akhirnya menyebabkan pelajar tersebut keluar dar madrasah meskipun dia berpotensi dan mempunyai minat yang tinggi.

Second, sebagaimana saya contohkan adalah generasi yang memasuki Darul Quran saban tahun. Konfik dan dilema seperti golongan pertama mungkin jarang berlaku pada mereka, tetapi bertukar pula kepada konflik diri sendiri. Ada yang mulanya berminat dan bersemangat, sehingga mendahului senarai calon2 lain yang gagal mendapat tempat untuk masuk ke Darul Quran, namun akhirnya menarik diri dan memasuki institusi2 pengajian yang lain. Tindakan ini saya lihat bukan sahaja menyusahkan dirinya sendiri, bahkan secara tidak langsung sebenarnya seolah2 telah menzalimi calon2 lain yang terpaksa ditendang bagi memberi ruang yang terhad kepada mereka.

Dari segi keutamaan, kebiasaannya timbul persoalan2 seperti “hafal quran nanti nak keje ape”, “bidang camni xdapat sijil”, “masuk madrasah tahfiz xde masa depan, baik masuk asrama penuh” dan seumpamanya. Kadang2 inilah reaiti yang perlu kita hadapi. Pihak anak tidak ada masalah, pihak ibu bapa pula yang tak faham. Betapa sukarnya memberi faham kepada ibu bapa tentang pentingnya meyakini rezeki dan ketentuan dari Allah.

Pertama : anak2 yang hafaz Quran waktu usianya masih kecil, mungkin sekitar 12-15 tahun, sebenarnya sangat berpotensi menjadi hafiz yang baik. Ini kerana otak mereka masih suci dan belum diganggu oleh anasir2 lain. Sekiranya dilatih secara bersungguh2, mereka berupaya menamatkan hafazan dalam jangkamasa 1 atau 2 tahun sahaja. Seterusnya al-Quran yang mereka hafaz akan berpotensi membantu mereka mempelajari bidang2 yang lain. Ini telah dibuktikan oleh beberapa hafiz Al-Quran yang akhirnya dengan mudah dapat mempelajari dan menguasai subjek2 seperti matematik, sains dan bahasa Inggeris meskipun awalnya mempunyai basic yang agak lemah.

Kedua : andaian dan tuduhan mengatakan anak2 yang menghafaz Al-Quran bakal berhadapan dengan masa depan yang gelap adalah tidak tepat sama sekali. Ini kerana tuduhan ini tidak pernah dapat dibuktikan oleh sesiapa. Alhamdulillah, tanggapan sebegini semakin menipis beberapa tahun kebelakangan ini yang akhirya menyaksikan pelbagai pusat tahfiz tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Ini juga antara lainnya merupakan kesan daripada kejayaan yang telah ditunjukkan oleh para huffaz hari ini yang membuktikan bahawa mereka mampu sampai ke tahap yang lebih baik berbanding mereka2 yang berada dalam jurusan akademik semata2.

Third: cuba datangkan kepada saya satu contoh penghafaz Al-Quran yang akhirnya hidup dalam keadaan miskin dan papa kedana lantaran tidak mempunyai pekerjaan? Alangkah malu jika kita melangkah ke negara2 lain seperti Pakistan, India dan sebagainya yang menyaksikan begitu ramai golongan masyarakat daripada penyapu sampah, pemandu lori sehinggalah arkitek dan doktor – merupakan golongan huffaz Al-Quran. Mereka mampu hidup dalam biah Islam yang baik dan rezeki yang mencukupi tanpa pernah dilaporkan pun ada yang kebuluran dan sebagainya. Namun inilah realiti dan mentaliti masyarakat kita yang sekian lama terbelenggu dalam konflik ‘kurang yakin’ dengan agama.

contohnya:

Mr A,yg penah berkata pada saya suatu hari dulu,pointer CGPA awk berapa?

saya: em..nape awk nak tau?

Mr A: 4 flat ke? (de adalah salah sorang tanzim sebuah kelab XYZ..ada ke patot tny cm2...kata tanzim..ssh kalau lantik org yg hanya tau berckp n ilmu itu bkn dtg dari dada tp membacanya sebelom membuat "tazkirah" dan menceritakn ngan penuh dedikasi..hmm..sukar untuk mendapat tanzim sehebat di maahad mahupun DQ..)

saya: adalah..(nyibuk je..)

Mr A: awk hafizah kn?kalau hafal quran leh dpt 4 flat x?

saya: hmmm...

ini adalah contoh manusia2 yg hanya pentingkn dunia n xtau nikmat quran..bak kata abg hamdan..kalau basic xkuat..akan sesat..tp bila ade foundation agama yg kuat..yg belajar berperingkat..baru akan ade perspektif yg luas..katanya lagi,berbeza mereka yg dari skola sekular dan mereka dari maahad..mereka uyg dari sekualar bila wat jht..de selalunya hanyut..tp bila dari maahad atau seumpamanya..de akan kembali..sbb teras itu ade dihati..dan teras tu xdpt dibaca,...tp dibina bertahun2..itu beza de tambahnya..bkn semua..tp kebanyakan..

Keempat : antara harta yang dibenarkan menolong kita apabila kita mati adalah anak yang soleh. Membina anak yang soleh tidak semudah memastikan mereka memperoleh segulung ijazah seterusnya mendapat habuan dunia yang banyak dan hidup senang lenang. Bahkan membina anak soleh perlukan proses bermula dari kecil iaitu pembinaan spiritual, kecintaan yang tinggi kepada agama dan ilmu akhirat yang mencukupi. Justeru, memastikan sekurang2nya seorang dari anak kita menceburi bidang tahfiz al-Quran adalah tiket paling berharga ke arah melahirkan anak soleh yang bakal mendoakan kita apabila telah kembali ke alam barzakh.

Saya teringat, suatu masa dahulu di awal2 saya menceburi bidang tahfiz Al-Quran, keluhan2 dan kritikan2 negatif dari ibu bapa yang bimbang dan tidak yakin dengan masa depan anak2 masing2 terlalu kerap kedengaran. Alhamdulillah, sejak kebelakangan ini masyarakat mula membuka mata dan minda untuk menerima bidang tahfiz Al-Quran bagi anak2 mereka sebagai satu bidang yang bukan sahaja memberi kebaikan di dunia bahkan berpanjangan sehingga akhirat.

Sekiranya anda mempunyai konflik2 atau dilema seperti yang saya bincangkan di atas, silalah merujuk dan dapatkan pandangan serta nasihat dari mereka yang arif atau ahli dalam bidang tahfiz Al-Quran. Kadang2 pandangan dan pendapat dari mereka2 yang telah lama berkecimpung dalam dunia tahfiz Al-Quran mampu membantu kita untuk sedikit sebanyak mendapatkan kekuatan dan motivasi untuk meneruskan perjuangan kita dalam bidang hafazan Al-Quran. Siapa tahu, kita adalah salah seorang daripada pilihan Allah untuk menjadi Hafiz atau Hafizah Al-Quran.

diakhirat kelak huffaz akan berjalan dengan keadaan yg bersinar dan terang..

kelak pada waktu tu,mereka berjalan dihadapan kamu dengan ketenangan..

dan Allah memanggil mereka..

lalu diberikan syurga..

mengapa masih menuggu..

jadilah huffaz..

agar dpt memimpin tgn kedua ibu bapa dan org yg disygi..

ke jannah yg dijanjikn Tuhan..

jannah yg abaDi..

p/s: exam tarannum 2 mingu gi (27hb) ..tp tertinggal nota kat umah..waaaaaaaaaaaAAAAA...fateha..matila aku.. :(

Sunday, April 5, 2009

Sayang saye?


loyalty? im someone that values loyalty..its not just a say,but its for real..im very loyal from the toothpaste i use to brush my teeth til friends..

friends? yes..i have my 7 wonders..but other than those incredible people,others are also my buddies..i value each and everyone..as i hold tight in my hand a say "loyalty,trust and IKHLAS" is what i hold til now..

i really believe that if u value someone because u love them due to who they are inside and not by judging appearances or anything else..or to show of or anything..than they will do the same to you..

i don't understand why are are "friends" that are jealous with you or those "friends" that want us to think that they are farrrrrrrr better than us..what is it to show off? is this what you call friends? a friend to you is defined as to be turned over,humiliated behind and is a rival to you? maybe you don't realize it,but people remember what u say..

friends are "chosen families" members..they are the brothers and sisters that are with us through the journey in life..
and who knows..you'll meet them in heaven..ameen..

i will try to do my best in being the best buddy to share my shoulder with when they are sad,and share my laughter when we are happy..everything is truely from me..IKHLAS...

i'll love them all..until if they:

-backstab
-"mengumpat" even a thing..
-use me for their benefit
-lies..hmmm..
-etc

to avoid them, i will shimmer away from them..slowly..

thanks for those that have hate in their heart..and those that misunderstood or what so ever..
once my heart is torn..
i don't think there is a second chance to be good friends again..
coz TRUST is gone..
but who knows wallahualam..i always forgive them..

and don't put blames on me..coz if im wrong and im such a loser in being a friend..
why on earth do i have such great friends around me?? alhamdulillah..

and again..its just three remarkable words "loyalty,trust and IKHLAS"

ukhwah fillah abadan abada..

wa idza huyyitum bi tahiyyatin fa hayyu bi ahsana minha!!
"Dan jika kamu diberi penghormatan dengan satu penghormatan,maka balaslah penghormatan itu dengan yg lebih baik daripadanya" from surah annisa';86

to all my "SAYANG's"..take 5 seconds and comment this post to show the world that YOU're my buddy!!!!


to all my "SAYANG's"..take 5 seconds and comment this post to show the world that YOU're my buddy!!!!

to all my "SAYANG's"..take 5 seconds and comment this post to show the world that YOU're my buddy!!!!

Friday, April 3, 2009

dis is mai mom laaaa

deer denz,

dah bunyi cm rusa lak..ekceli i one-tet to tutop mai pisi den sadenli nedi kem en sed denz seddat de pikcyer in de 7th pikcyur antri..denz sed de gegel in de pikcyur wos mai mommmmm..oh tidakkkk..las taim pipel sed it wos mai older siste,now..denz sed de gegel is mai mom pulak..wat nonsen..hahhaa..beri pani..ahahahahha...

mai mom beri pasenebel tau x!!!!!!!!!
en lagik tantek..
supe hot en supe kul..
waaaaaaa....
ai no mai ingelis is laik dis..en mita don laik eat coz eat is had to rid..bat ai laik eat..so rid jelah mita..hahah..nasib la labu.. :P


now ai wan to tido since nedi disteb mai tido taim..gudnait melesia..lap all.. gudnite (^_^)

xtahan lagi

xtahan lagi..ingin bertemu..(versi melly coslaw)..waaaaa
merepek plak..
td jupe Mr Gerald,FYP supevisor sy..kata "its all ok,tp polish up,add some more,don't deduct..add,add..add,.yes,add some more.."

waaaaa....de kata da ok,da bgus da..tppppppp..soh add lagik plak..maksud add adalah baca berpuluh2 journal lagik la alamatnye..macam la xde keje lain nak wat..byk kot sabjek lain nak stadi..sebelom ni bape byk journal da baca..sampai xtau da bentuk hurup tu cmne da..waaaa..~

pasni nak msg abah lah..nak bg ayat berbunyi..

"hai,abah..nurul xmo dah amik degree..nak jadik operator telekom jelah..bye"

tny nedi mcm mana ayat tu..pastu nedi ckp "pale otak awk..dahla final year final sem da..blaja tetinggi pastu jadik tu je.."

sy pon berkata"alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............(ayat besa)"

nak jadik cikgu cikolah jelah..nak amik master tp cm ssh je tajok FYP sy,lagik2 Gerald supervise..adeh

emm...nak gi kelas da ni..kelas kul 5pm-7pm pastu 8-10pm,4 jam sabjek retail,sabjek yg sama lak tu..tarak tahan annei..

xpelah..4 jam pon 4 jam jelah.. :)

pastu ade diskasen kul 10pm ngan memel gila..mmg nama de memel gila ..bkn sy yg reka..hahaa..

k la nak gi kelas da..

kesimpulan..

sy nak jadik cikgu skola n part-time operator jalanan..MUKTAMAD!!!!

babai kalian~

Thursday, April 2, 2009

7th picture (^_^)

dis r de seben pikcher in eberi pail..tp xlah ebery pile,bicos ade pail yang tokleh nak sho bicos por gegel only..hahaha..dis is the merapu pail ai took usin henpon kyemere..mos op eat i tuk it bai mai sep..athers i xingat :)















-de en-